Saynur ÖZKAFA
  04-06-2024 21:27:00

Kimseye Etmem Şikâyet!

GERİDE bıraktığımız mayıs ayının ilk haftasında bir lisenin okul müdürü öldürüldü. İstanbul’un Eyüpsultan ilçesindeki bir lisede müdürlük yapan İbrahim Oktugan (74) isimli emektar bir eğitimci, ne yazık ki karnına isabet eden iki kurşunla vefat etti.

Müdürün canına kıyan ise, Irak uyruklu Y.K. rumuzlu bir öğrenciydi. Problemli bir öğrenciymiş geldiği okuldan da çeşitli cezalar almış. En son Eyüpsultan’daki bu liseden de uzaklaştırma alınca, silahını kuşandı, okulun bahçesinden ve koridorlarından elini kolunu sallaya sallaya okul müdürünün odasına gitti ve o üzücü cinayeti işledi.

Okulun öğretmenleri ve öğrencileri perişan oldu. Tüm Türkiye üzüldü ve tepki gösterdi bu cinayete.

Aslında bu ne ilkti ne de son olacaktı.

Yıllar öncesinden başlayarak, yüzlerce genç meslektaşımızın canına kıymıştı teröristler… Daha mesleğinin ilk yıllarında ve ilk tayini çıktığı bölgelerde çok öğretmeni kurban verdik.

Sayıları çok fazla… Teröristlerce şehit edilen birkaç meslektaşımızı hatırlatmak isterim…

Mesela Necmettin Yılmaz… Tarihler 16 Haziran 2017’yi gösterdiğinde Necmettin öğretmen daha 23 yaşındaydı. Görev yeri Şanlıurfa’dan, memleketi Gümüşhane’nin Torul ilçesine dönerken PKK’lı teröristlerce Tunceli’nin  Pülümür ilçesi yakınlarında aracı yakıldı, öğretmen kaçırıldı ve daha sonra da katledildi.

 NEŞE ÖĞRETMEN UNUTULUR MU?

Bir başka öğretmen cinayeti de bundan yıllar önce işlendi. Neşe Alten, 1993’te Diyarbakır’ın Bismil ilçesine tayini çıktığında 23 yaşındaydı.

“Bayrağımızın dalgalandığı her yer benim vatanımdır” diyerek yola çıkan Neşe öğretmen, Bismil’in bir köyünde babası Hasan Alten ile birlikte katledildi.

Yine aynı yılda Diyarbakır'ın Bismil ilçesi Babahaki Köyü İlköğretim Okulu'nda görev yapan Numan ve Ayşe Konakçı çifti, 26 Ekim 1993'te şehit edildi. Bir kız çocuğu babası öğretmen Numan Konakçı'nın adı, memleketi Denizli'nin Tavas ilçesindeki Hırka Köy İlkokulu'nda, öğretmen Ayşe Konakçı'nın adı ise aynı ilçeye bağlı Ulukent'te bir ilköğretim okulunda yaşatılıyor.

TEKİN AİLESİNİN ACI SONU!

Terör örgütü PKK mensupları, Bitlis'in Erikli Köyü İlkokulu’nda öğretmen olan Yasemin Tekin, Erikli Köyü Ortaokulu’nda görev yapan eşi Bayram Tekin ve küçük kızları Betül25 Ekim 1993'te şehit etti.

İkinci çocuğuna hamile olan şehit öğretmen Yasemin Tekin'in adı Bitlis'in Tatvan ilçesindeki bir okula verildi.

Eli kanlı teröristler can almaya devam ediyordu. Teröristler, Eylül 1994 tarihinde Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde bu defa tam 6 değerli meslektaşımızı katletti. Öğretmenler Rüstem Şen, Metin Kaynar, Ali İhsan Çetinkaya, Mustafa Karınca, Buminhan Temizkan ve Vedat İnan, okul lojmanında şehit edildi.

VE AYBÜKE ÖĞRETMENİN SONU

Müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın, terör örgütü PKK mensuplarınca 9 Haziran 2017'de daha 22 yaşında iken, Batman'ın Kozluk ilçesinde şehit edildi. Aybüke öğretmenin müzik dersindeki o buğulu sesi kaldı belleklerimizde.

Dönemin Kozluk Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına yönelik saldırıda, karne dağıtım töreninin ardından evine giden Aybüke Yalçın ağır yaralandı. Kaldırıldığı Kozluk Devlet Hastanesi'nde şehit düşen Aybüke öğretmenin naaşı, memleketi Çorum'un Osmancık ilçesinde toprağa verildi.

Böyle olaylar maalesef ki, çok!

YÜZLERCE ÖĞRETMEN KAYIP!

Millî Eğitim Bakanlığı’na ait sitede, şehit edilen 394 öğretmenin isim listesi bulunuyor.

Her biri de ayrı bir dram, ayrı bir yara…

Öğretmenlerimiz bazen okullarda öğrenci velilerince darp ediliyor, bazen eğitim verdiği öğrenciler tarafından öldürülüyor, bazen de teröristlerce katledilebiliyor.

Zor bir meslektir öğretmenlik vesselam…

İçinde gurbet var…

Anneden, babadan, yardan ayrılık var…

Özlem var… Hasret var…

Zor şartlarda mesleği icra etmeye çalışan meslektaşlarımız, genelde gittikleri yerlerde bakımsız okulların onarılmasında, badanasında; masa, sıra ve tahtaların temininde ve tamiratında büyük özveri gösteriyor.

Bazı bölgelerde öğretmenlerimiz büyük saygı görüyor. Adeta “Eti senin, kemiğe benim” dercesine…

Lakin, yüzlerce kilometre uzaklarda katledilen öğretmenlerimiz yok mu?

Çok genç yaşlarda… Önlerinde yaşanacak yılları varken… Görev yıllarının henüz en başında yaşamları, hayalleri, ülküleri, idealleri zalim eller tarafından sonlandırılıyor.

Ömür defteri yarım kalıyor.

ÖĞRETMENLİK KUTSAL MESLEK

Her şeye rağmen ÖĞRETMENLER, yarının Türkiye’sini sırtlanacak olan gençlerin eğitimine katkıda bulunmak, onların hayatlarına hassas dokunuşlar yapmak gibi çok önemli ve mesuliyetli bir mesleğin mensuplarıdır.

Hazreti Ali’nin, “Bana bir harf öğretenin kapısında 40 yıl kölesi olurum” dediği gibi… “29 kere 40” kölesiyiz öğretmenlerimizin…

Ezcümle… Öğretmenliği, tüm meşakkatlerine, tüm zorluklarına ve zaman zaman içerdiği tehlikelere rağmen seviyoruz. Geleceğin “güçlü ve müreffeh” Türkiye’si için elimizi her daim taşın altına koyuyoruz.

Aramızdan ayrılan tüm öğretmenlerimize rahmet, hayatta olanlara da sağlıklı yarınlar diliyorum.

 

ANLAMLI SÖZ

“Dünyanın her tarafında öğretmenler, insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır.”

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

 

  Bu yazı 870 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI