Eğitim bir gönül işi… Eğitim bir yürek işi… Ülkemizin geleceğini ilmek ilmek dokuma işidir.
Kaliteli ve donanımlı insanlar yetiştirmek, geleceğin Türkiye’sinin temellerini atmak kutsal lakin en zor iştir. Bu işe gönül veren herkes, bu görevin zorluğunu ve kutsallığını en başından bilir.
Halil İbrahim Akmeşe, her şeyden önce bir eğitim gönüllüsü… Eğitimin her kademesinde çeşitli görevler alarak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne kadar yükselmiş bir eğitimci…
2022-2023 Eğitim ve öğretim yılında ise ilk defa İl Milli Eğitim Müdürü olarak Yalova’mızda görev alacak.
Yeni bir ders yılı heyecan demek… Bizler Yalova TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri olarak, İl Milli Eğitim Müdürümüz Halil İbrahim Akmeşe ile tanışmak ve onun okulumuzda ve eğitim sektöründeki hedeflerini öğrenmek için onu makamında ziyaret ettik.
Biz sorduk, İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Akmeşe içtenlikle cevapladı.
Konumuz tabii ki eğitim, hedefimiz tabii ki eğitimli insan olmak… Sizleri de bu söyleşiye ortak etmek istedik…
-Sayın müdürümüz, bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz. Müsaadenizle başlayabilir miyiz?
-Öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz?
“Sinoplu eğitimci bir ailenin ortanca çocuğuyum. Eğitimci bir aileden gelmenin verdiği bir örnek model vardı bizde. Bu nedenle eğitimci olarak hayatımıza yön vermeyi, nafakamızı bu yönde kazanmayı arzu ettik ve bu şerefli mesleği icra etmek nasip oldu. Tabi bu süreç içerisinde yirmi yıl gibi bir meslek yaşantımız, hayatımızda farklı yerlerde farklı illerde farklı görevlerde nasip oldu. Şimdi de Yalova’da eğitimin ve gençlerin hizmetindeyim. Her zaman ve her yerde eğitimin bir neferiyim.”
-Kariyerinizde İl Milli Eğitim Müdürü olarak ilk görev yeriniz Yalova, heyecanlı mısınız?
“Sadece Yalova’da değil, bu mesleği icra ettiğimiz her yerde ve her gün bu heyecanı yaşadık. Her gün bu heyecanla güne uyandık. Elbette Yalova’ya geldiğim için mutluyum. Burada yapacağımız işler için de heyecan duyuyorum.”
- Yalova’da yapmak istedikleriniz nelerdir?
-Eğitim dediğimiz mesele geniş boyutlu bir kavramdır. Eğitim bir ülkenin geleceğinin şekilleneceği yegâne unsurdur. İnsanı ve toplumu ilgilendiren her konu, nihayet eğitimle gelecektir. Eğitimdeki her olumlu gelişme toplumu direkt etkiler. Burada yapacağımız işler tek boyutlu olmayacaktır. Akademik çalışmaları planlı ve programlı takip edeceğiz. Bir taraftan da öğrencilerimiz ile sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler çalışmalar yürüteceğiz, diğer taraftan proje tabanlı öğrenme metotlarını öğrencilerimize aşılayacağız. Yani bir yönlü değil çok yönlü çalışma yapacağız.
-Yalova’daki okullarda gördüğünüz olumlu ya da olumsuz yanlar nelerdir?
“Birçok okulu ziyaret ettik, etmeye de devam edeceğiz. Okullarımız merkezde kümelenmiş durumda. Okullarımıza fiziki olarak bakıldığında Türkiye’nin geri kalanına oranla daha iyi olduğu görülmekte. Yalova eğitimde derslik başına düşen öğrenci sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ortalamasında avantajlıdır. Bazı okullarımızda kayıt baskısından kaynaklı bölgesel bir sıkışma yaşanıyor. Okullar arası imkan farklılığını azaltmaya yönelik projelerle bu sorunu ortadan kaldıracağız. Donanımsal anlamda fazla eksiğimizin olmadığını düşünüyorum. Yalova halkının eğitim beklentilerinin yüksek olmasını bir avantaj olarak görüyorum. Bu bizim çalışma ve yeni şeyler üretme motivasyonumuzu daha da arttırıyor.
-Biliyorsunuz ki bizler de meslek liseliyiz. Ülkemizdeki meslek liseleri hakkında düşünceleriniz nelerdir?
“Öncelikle meslek lisesi nitelikli iş gücü demektir. Üretimde söz sahibi olmak isteyen ülkelerde nitelikli işgücü ihtiyacını karşılayan meslek liseleri büyük bir önem taşımaktadır. Tabii meslek liselerini geliştirmek, modernleştirmek, aktif hale getirmek bakanlığımızın öncelikli politikasıdır. Biz de meslek liselerine bakanlığımız politikaları doğrultsunda ayrı bir önem vereceğiz ve onların gelişimi için sürekli bir çaba sarf edeceğiz.”
-Yalova TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini nasıl buldunuz? Gerek okul binası, gerek donanımı ve eğitim kadrosu olarak değerlendirebilir misiniz?”
Okulumuz ülkemizde ilgili sektöre iş gücü sağlayan ender okullardan biridir. Okulun eğitim kadrosu , alt yapısı ve uygulamalı alanlar öğrencilerin mesleki yeterliliklerini güçlendirmesinde büyük fırsatlar sunmaktadır.
-Sizin eğitim yıllarınızdaki eğitim ile şimdiki eğitim sistemi mukayese edilirse neler söylersiniz?”
“Bizim öğrencilik yıllarımızdaki eğitim fırsatları şimdiyi asla kıyaslayamayız! Eğitim, çağın gerekliliği ne ise ona göre şekillenir. Kurumsal kapasite, eğitim öğretim programları, derslik sayısı, derslik başına düşen öğrenci sayısı, öğrenci başına düşen öğretmen sayısı vb. Geçmişle kıyasladığımız zaman, şimdiki durumun kat kat ilerde olduğunu görüyorum. Bugünün eğitim imkanları bize büyük fırsatlar sunuyor.
-Ülkemizi, daha ileri seviyelere taşımak için ne gibi yenilikler yapmak gerekir?”
“İnsan kalitesini arttırmak gerekir. Ama eğitim ilk önce kişiden başlar. ‘Önce kendini sonra etrafını düzelt’ demişler. Bu coğrafyada ayakta kalmamız için güçlü olmamız gerekir; bu da öncelikle sürdürülebilir eğitimden geçer…” Teknoloji üreten, donanımlı, ahlaklı, evrensel ve milli insanlar yetiştirmeliyiz.
-Sosyal medya ve iletişim çağının gelişmesiyle birlikte pek fazla okumayan, araştırmayan bireyler olduk. Bu olumsuz tabloyu nasıl değiştireceğiz?”
“Mesele nitelikli okumadır. Okuma eylemi araştırma ve sorgulama becerileri kazandırıyorsa netlikli olmaktadır. Topluma mal olmuş ve toplumun değişimde katkıda bulan insanlar okuma sürecini en iyi değerlendirenlerdir. .Kitabı ve okuma eylemini sürekli gündemde tutmak için okuma projeleri geliştireceğiz.
-Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa kemal Atatürk, Türk gençliğine, “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” ve “İstikbal göklerdedir” gibi birçok alanda önemli hedefler göstermiştir. Sizce bu hedeflerin ne kadarını gerçekleştirdik?
“ Artık uzayada biz de varız. Son yıllarda ülkemiz, Rusya, Amerika ve teknolojide gelişmiş ülkeler gibi uzaya uydular göndermiştir. Birçok alanda kendimiz ve dünya için teknolojiler üreterek insanlığın hizmetine sunuyoruz. . Bunun en iyi örneği Milli Teknoloji hamlesi ile üretilen hava araçları bu yolda önemli mesafe kat ettiğimizi gösteriyor.
-Teknofest ve TÜBİTAK gibi festivallere olan ilginizi biliyoruz. Bununla ilgili Yalova’mızda etkinlikler olacak mı?
“ Milletimiz ile insanlık için teknoloji ve bilim üretmek bizim öncelikli hedefimiz olacaktır. Bu kültürün okullarımızda hakim olması için müdürlüğümüz bünyesinde oluşturacağımız Ar-Ge ( Yalova Fikir Atölyesi ) birimi aracılığı ile eğitim-koordinasyon sağlanacaktır.
-Evlatlarınızın da Milli Eğitim Bakanlığında ya da eğitim sektöründe görev yapmalarını ister misiniz?
“Elbette… İnsan ülkesine nerede katkı sağlayacağına inanıyorsa o alanda görev almalıdır. Çocuklarımızın bu alanda koyacağı iradeyi memnuniyetle desteklerim .”
-Yalova’daki akademik hedefleriniz nelerdir?
“Yalova akademik olarak Türkiye ortalamasının üstünde seyrediyor. Yalova bir eğitim kentidir. Bu kenti daha ileriye hep birlikte taşıyacağız.”
Gelecek için bu günden…
Röportaj: Sabri Can Kılıç
Fotoğraf: Baran Zambak, Kübra Gündoğar
Kamera: Sıla Engin